Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

«Δεν μπορούμε να δίνουμε συνέχεια χρήματα στην Ελλάδα»


22/6/2015

Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες ο κορυφαίος οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Ζιν παραχώρησε συνέντευξη στην Deutsche Welle.

Ο Χανς- Βέρνερ Ζιν ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους η Ευρώπη έφτασε σε αυτό το σημείο, αλλά και το ποια θα ήταν από εδώ και πέρα η πιο συμφέρουσα λύση για το ελληνικό ζήτημα. Ο οικονομολόγος μίλησε εξ αρχής για νέο νόμισμα, λέγοντας ουσιαστικά ότι το Grexit αποτελεί μονόδρομο.

«Εάν έρθει η πτώχευση και νομίζω ότι σχεδόν δεν μπορεί να αποφευχθεί πια σίγουρα δεν είναι θα ωραίο, γιατί θα υπάρξουν αναταράξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αλλά δεν μπορούμε στα σοβαρά να δίνουμε συνέχεια νέα χρήματα στην Ελλάδα και να χρηματοδοτούμε το βιοτικό τους επίπεδο. Με το που θα πει η Ένωση τέλος, θα επέλθει αναγκαστικά η πτώχευση. Εάν συμβεί αυτό τότε δεν θα μπορεί να αποφευχθεί και ένα κούρεμα υπέρ της Ελλάδας. Η φύση της πτώχευσης προβλέπει ότι ο οφειλέτης, στην περίπτωση μας η Ελλάδα, απαλλάσσεται από τις οφειλές. Και το επόμενο βήμα θα είναι η υποτίμηση. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί μια νέα αρχή», εκτιμά ο Ζιν.

Επιπλέον θεωρεί μικρότερο κακό το ενδεχόμενο Grexit και λέει χαρακτηριστικά: «Οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγαλύτεροι εάν η χώρα παραμείνει στην ευρωζώνη. Σκεφτείτε την πιθανότητα μετάδοσης του φαινομένου εάν χρηματοδοτούμε σε μόνιμη βάση τους Έλληνες. Τότε θα μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και με τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Θεωρώ την αποσταθεροποίηση του καθεστώτος της Ευρώπης πολύ πιο επικίνδυνη εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Μπροστά σε αυτό η οικονομική κρίση δεν είναι τίποτα».


«Όλο το βάρος της Ελλάδας θα πέσει στη Γερμανία»

Στην ερώτηση της DW για το τι περιμένει από τη Σύνοδο Κορυφής σήμερα ο οικονομολόγος απάντησε: «Φοβάμαι ότι θα πιέσουν την κ. Μέρκελ -τώρα που το ΔΝΤ λέει ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει έτσι και θα υπάρχει ανάγκη να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ και να αναλάβει και τα χρέη προς το ΔΝΤ. Αυτό θα σήμαινε ότι θα πρέπει να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα, για να μπορέσει να τα επιστρέψει στο ΔΝΤ. Αυτή την εξέλιξη τη θεωρώ αρκετά επικίνδυνη. Όλο το βάρος της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών που μπορεί να ακολουθήσουν, θα πέσει στη Γερμανία. Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις στην ΕΕ που θεωρούν ότι το πρόβλημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης μπορεί να λυθεί εάν χώρες των οποίων η οικονομία ακόμη λειτουργεί αναλάβουν μέρος των χρεών άλλων κρατών. Σε αυτή την πίεση μπορούσαμε να αντισταθούμε μέχρι στιγμής μόνο επειδή βρισκόταν και το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και έθετε σαφείς όρους. Εάν αυτοί εκλείψουν, τότε ας μας λυπηθεί ο θεός».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου