28/7/2016.
«Οι Βρυξέλλες δείχνουν κατανόηση για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν Ισπανία και Πορτογαλία και δεν τους επιβάλλουν πρόστιμα για υπερβολικά ελλείμματα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρεμπόδισε από το παρασκήνιο την επιβολή προστίμων. Από κοινού με τον Ισπανό ομόλογό του Λουίς ντε Γκίντος επικοινώνησε τηλεφωνικά από την σύνοδο των G20 στην Κίνα με αρκετούς Ευρωπαίους επιτρόπους και παρακάλεσε να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Λισαβόνα και Μαδρίτη. Προφανώς ο Β. Σόιμπλε θέλησε με την παρέμβασή του να στηρίξει την παλαιά και νέα χριστιανοδημοκρατική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. Έτσι στην χθεσινή συνεδρίαση της Κομισιόν μόλις τέσσερεις επίτροποι τάχθηκαν υπέρ των προστίμων: οι δύο αντιπρόεδροι, ο Φιλανδός Γίργκι Κατάινεν και ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόφσκις, η Σουηδέζα Σεσίλια Μάλμστρεμ και ο Γερμανός Γκίντερ Έτινγκερ.
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Για έκπληξη κάνουν λόγο στις Βρυξέλλες, μιας και μόλις πριν από μια εβδομάδα οι μισοί επίτροποι ήταν υπέρ ενός, έστω και χαμηλού, προστίμου. Μπορεί στις εν λόγω χώρες να μην επιβληθεί πρόστιμο για τα υπερβολικά ελλείμματα. Πορτογαλία και Ισπανία θα βρεθούν ωστόσο αντιμέτωπες με πάγωμα πόρων από τα διαθρωτικά ταμεία. Ανοιχτό παραμένει μόνο το ύψος. Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι: “Τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2017 θα πρέπει να προβλέπουν μέτρα λιτότητας, διαφορετικά είμαστε αναγκασμένοι να παγώσουμε πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία Και αυτό θα πλήξει τις δύο χώρες πολύ περισσότερο από ότι τα ενδεχόμενα πρόστιμα“».
Άλλο Ελλάδα και άλλο Ισπανία;
Με αφορμή την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβληθούν πρόστιμα σε Ισπανία και Πορτογαλία το Spiegel Online επισημαίνει σε σχόλιό του με τίτλο «Όποιος δεν δαγκώνει δεν πρέπει να γαβγίζει»: «Η απόφαση της Επιτροπής είναι λογική. Η οικονομική ανάπτυξη στις εν λόγω χώρες είναι αναιμική. Μια επιβολή προστίμων θα ήταν παράλογη σε αυτή την χρονική περίοδο λίγες εβδομάδες μετά το Brexit. (…) Από δημοσιονομική άποψη ωστόσο η απόφαση είναι προβληματική. Διότι την κατανόηση με την οποία αντιμετωπίζονται σήμερα Ισπανία και Πορτογαλία θα την ζητήσουν αύριο και άλλες χώρες. Επί χρόνια, ο Β. Σόιμπλε απέρριπτε το αίτημα για περισσότερη επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι η λιτότητα στραγγαλίζει την ανάπτυξη. Όμως η αντίσταση στην Ελλάδα προέρχονταν από μια αριστερή κυβέρνηση. Στην Ισπανία όμως ο Β. Σόιμπλε στηρίζει τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αγωνίζεται εδώ και μήνες για την παραμονή του στην εξουσία».
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου