Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Όμηροι οι ξένοι φοιτητές στη διαδικασία του Brexit


14/7/2016

Εκπαιδευτικό παζάρι με τους ξένους φοιτητές για το Brexit φοβάται η εφημεριδα Die Welt. Έπεσαν από τα σύννεφα οι γερμανοί αρθογράφοι με τον «Mr. Brexit», τον νέο βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Μια σημαντική πτυχή της πολύπλοκης διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ εξετάζει η εφημερίδα Die Welt. Τα βρετανικά πανεπιστήμια προσελκύουν πολλούς φοιτητές από το εξωτερικό για σπουδές, και μετά από το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει επιχείρημα πάνω στο οποίο να πατήσει η Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για να επιβάλει δικούς της όρους.


Ελκυστικά τα βρετανικά πανεπιστήμια

Η εφημερίδα παρουσιάζει μελέτη του γερμανικού υπουργείου Παιδείας, της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και του γερμανικού Κέντρου Πανεπιστημιακών και Επιστημονικών Ερευνών, στην οποία αναφέρεται ότι το 2013 127.000 ευρωπαίοι φοιτητές πήγαν στη Μ. Βρετανία για να σπουδάσουν, ενώ το ίδιο διάστημα μόνο 12.1000 Βρετανοί έφυγαν για σπουδές στην ΕΕ. «Λέγεται τώρα ότι η Βρετανία θα πληγεί ως επιστημονικός και ερευνητικός χώρος από την έξοδο, επειδή οι ερευνητές θα μεταναστεύσουν και θα καταργηθούν οι πόροι από την ΕΕ. Αυτό είναι σωστό», υπογραμμίζει ο γερμανός αρθρογράφος. «Κυρίως οι πόροι είναι αυτοί που θα λείψουν στους Βρετανούς, σημαντικά ποσά που χωρίς αυτά θα καταρρεύσει ο προϋπολογισμός ορισμένων ανώτατων εκπαιδευτών ιδρυμάτων». Από την άλλη, συμπληρώνει, «δεν θα πρέπει να υποτιμά κανείς τη σταθερότητα του βρετανικού πανεπιστημιακού συστήματος. Αλλαγές γίνονται με πολύ αργό ρυθμό, η καλή φήμη δεν χάνεται από τη μια μέρα στην άλλη και δεν αδειάζουν αιφνιδιαστικά οι καθηγητικές έδρες. Εκτός αυτού, πολλές συνεργασίες γίνονται σε διακρατικό επίπεδο ή ανάμεσα στα πανεπιστήμια» επισημαίνει η εφημερίδα.

Πώς όλα αυτά δικαιολογούν όμως το φόβο ότι οι ξένοι φοιτητές μπορεί να γίνουν όμηροι στα χέρια εκείνων που θα χειριστούν τη διαδικασία εξόδου; «Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν είναι τόσοι πολλοί οι ξένοι φοιτητές που την επιλέγουν όσο οι ξένοι φοιτητές στη Βρετανία ενώ ταυτόχρονα τόσο λίγοι Βρετανοί φοιτητές βγαίνουν στο εξωτερικό (…) Η τεράστια ελκυστικότητα των βρετανικών πανεπιστημίων έχει γίνει συνείδηση στους Βρετανούς, που στις διαπραγματεύσεις για το Brexit θα πατήσουν εκεί για να πείσουν ότι θα πρέπει οι άλλοι Ευρωπαίοι να κάνουν υποχωρήσεις εάν θέλουν τα βρετανικά πανεπιστήμια να παραμείνουν ανοιχτά για φοιτητές από την ΕΕ».


Ο Mr. Brexit, υπουργός Εξωτερικών

Ο διορισμός από την Τερέζα Μέι του πρώην δημάρχου του Λονδίνου στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας ήταν τεράστια έκπληξη. «Ίσως να είναι ένας ιδιαίτερος τύπος βρετανικού χιούμορ η ανάθεση του υπουργείου στα χέρια του», σχολιάζει στη διαδικτυακή της έκδοση η γερμανική Handelsblatt. «Θα δοθεί στον Τζόνσον η ευκαιρία να εξηγήσει στον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τον παραλληλισμό που έκανε ανάμεσα στον Αδόλφο Χίτλερ και την ΕΕ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για το Brexit» παρατηρεί και συνεχίζει: «Δεν είναι ταιριαστό το γεγονός ότι ένας από τους πιο ταλαντούχους λαϊκιστές της χώρας, που δεν τα έχει και τόσο καλά με την αλήθεια, γίνεται το νούμερο ένα της βρετανικής διπλωματίας. Υποβαθμίζεται κατά μία έννοια το αξίωμα».

Την έκπληξή της εκφράζει και η επίσης γερμανική Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, αυτός ο φωνακλάς, ο Mr. Brexit, που ήταν φαβορί για την πρωθυπουργία αλλά δεν έβαλε υποψηφιότητα την τελευταία στιγμή». Έτσι περιγράφει τον νέο βρετανό υπουργό Εξωτερικών ο γερμανός αρθρογράφος. «Αυτόν έκανε υπουργό η Τερέζα Μέι, βρετανικό χιούμορ γαρ».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου