Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Μπλόκο από Βερολίνο σε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 1,2 δις ευρώ


12/11/2019

Γερμανικές διαφωνίες στη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2020 από τη διοχέτευση των επιστροφών των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs  και ANFAs) βρίσκονται πίσω από τη διαφαινόμενη δυστοκία στη λήψη της σχετικής απόφασης, που μετατίθεται πλέον για το 2020.

Οι πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις, που έχουν ξεκινήσει σε ανεπίσημο προς το παρόν επίπεδο, αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές πως θα ήταν μεν διατεθειμένη να συζητήσει τη διοχέτευση των SMPs και ANFAs σε επενδύσεις, όπως άλλωστε προβλέπεται από την απόφαση του Εurogroup του 2018, αλλά όχι με τρόπο που να δημιουργείται επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

Με την άποψη αυτή φαίνεται πως συμπαρατάσσεται τουλάχιστον μία πλευρά των θεσμών, με το επιχείρημα ότι το νόημα της απόφασης του Eurogroup του 2018 δεν ήταν να δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, διότι αυτό ίσως δημιουργήσει πρόβλημα στη βιωσιμότητα του χρέους. Σημειώνεται ότι η απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018 έδινε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται τα SMPs  και ANFAs για «συμφωνημένες επενδύσεις», αντί για τη μείωση των ακαθάριστων επενδυτικών αναγκών, όπως γινόταν έως τώρα.

Άλλη πλευρά των θεσμών, πάντως, υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που οι σχετικοί πόροι θα χρησιμοποιηθούν για δημόσιες επενδύσεις, εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα ληφθεί τουλάχιστον θετική απόφαση για τη χρησιμοποίηση των SMPs  και ANFAs για επενδύσεις, ανεξαρτήτως του αν θα μετρήσουν ως επιπλέον δημοσιονομικός χώρος. Άλλωστε, σημειώνει κυβερνητική πηγή, ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο επιπλέον αυτός χώρος. Επομένως, αν προκύψει, θα είναι ένα «μπόνους» εκ των υστέρων.

Αλλά και αν δεν προκύψει, το όφελος από τις επενδύσεις για την ανάπτυξη και τα δημόσια έσοδα είναι σημαντικό. Σε αυτό στοχεύει κατ’ αρχάς η κυβέρνηση, διευκρινίζει η πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι σκόπιμο να διαπραγματευθεί κανείς με τρόπο που θα ερεθίσει τη Γερμανία, ανοίγοντας θέμα δημοσιονομικής πειθαρχίας της Ελλάδας και δημιουργώντας πιθανά προβλήματα για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της 4ης αξιολόγησης. Μια θετική αξιολόγηση είναι προϋπόθεση για να εγκριθεί κατ’ αρχάς η εκταμίευση των περίπου 600 εκατ. ευρώ των SMPs  και ANFAs από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Eurogroup αναμένεται να δώσει εντολή στην Κομισιόν να διαπραγματευθεί το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι πόροι, στην επόμενη αξιολόγηση, τον Φεβρουάριο του 2020. Η εκταμίευση τοποθετείται έτσι στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Οι πηγές εκτιμούν ότι εφόσον ληφθεί απόφαση για τη επικείμενη δόση των 600 εκατ. ευρώ, αυτή θα ισχύσει και για τις επόμενες. Συνολικά, δύο δόσεις, περίπου 1,2 δις ευρώ, εκτιμάται ότι θα δοθούν το 2020.

Οι εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης

Ο τομέας της ενέργειας ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες η μεγαλύτερη εκκρεμότητα για να κλείσει θετικά η 4η αξιολόγηση, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εκκρεμότητα στον τομέα αυτό δείχνει να κλείνει, κάτι που γεννά αισιοδοξία στα στελέχη του οικονομικού επιτελείου για μια θετική έκθεση της Κομισιόν, στις 20 Νοεμβρίου.

Οι θεσμοί αναμένουν, επίσης, με αγωνία, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, το νομοσχέδιο που θα θέτει σε εφαρμογή τον «Ηρακλή», το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Παρότι διευκρινίζεται ότι ο «Ηρακλής» δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της 4ης αξιολόγησης, το ενδιαφέρον είναι δεδομένο, λόγω του μεγέθους του προβλήματος. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ότι το σχέδιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία για την έκβαση της 4ης αξιολόγησης.

Στις άλλες εκκρεμότητες της 4ης αξιολόγησης περιλαμβάνεται η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η κυβέρνηση έχει στείλει στην Κομισιόν το σχέδιό της, που προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, πλήρη εκκαθάριση των οφειλών ως τα μέσα του 2021. Έως το τέλος του 2020 θα εκκαθαριστούν όλες οι οφειλές πλην των συντάξεων και μέχρι τα μέσα του 2021 οι συντάξεις. Σημαντικό στοιχείο, το σχέδιο για τη μη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μέλλον.

Σε εκκρεμότητα είναι επίσης η διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία, ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η κυβέρνηση έχει στείλει τα σχέδιά της επ’ αυτών στους θεσμούς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου