7/11/2019
Η ΕΕ προχώρησε σήμερα σε αναθεώρηση, προς τα κάτω, των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ΕΕ και στην ευρωζώνη για το 2019 και 2020, επικαλούμενη τις αβεβαιότητες στο διεθνείς εμπόριο, αλλά και το Βrexit.
Αναφορικά με την Ελλάδα, η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη φέτος και αυτό το αποδίδει την επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2019, αλλά και στη μείωση των δημόσιων επενδύσεων. Ωστόσο, προβλέπει ότι του χρόνου η οικονομία θα αναπτυχθεί καλύτερα από τις προηγούμενες προβλέψεις του καλοκαιριού. Η Κομισιόν προβλέπει επίσης αποκλιμάκωση της ανεργίας και βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών. Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα η Κομισιόν προβλέπει ότι η Ελλάδα θα υπερβεί φέτος το στόχο φτάνοντας το 3,8% του ΑΕΠ, ενώ εκτιμά ότι θα τον πετύχει και τα δύο επόμενα χρόνια.
Ερωτηθείς σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει αξιοπιστία στην τήρηση των δεσμεύσεων. Πρόσθεσε, όμως, ότι αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει σε μόνιμη βάση ετήσια πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ και αυτό θα το δούμε όταν θα έρθει η ώρα. Γενικότερα, οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι σαφώς καλύτερες από εκείνες για το σύνολο της ΕΕ και της ευρωζώνης.
Αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους κατά 12% από το 2019
Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 1,8%, του χρόνου 2,3% και το 2021 κατά 2%. Η ανεργία θα σημειώσει σημαντική υποχώρηση και από το 17,3% το 2019 θα μειωθεί στο 14% του ενεργού πληθυσμού το 2021. Το δημόσιο χρέος θα ξεκινήσει από φέτος μια ραγδαία αποκλιμάκωση από το 175,2% στο 163,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021. Το πλεόνασμα θα είναι επίσης καλύτερο του αναμενόμενου αφού θα κυμανθεί μεταξύ 1,0% και 1,3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση μέχρι το τέλος 2021. Σημαντική ετήσια αύξηση προβλέπεται και για τις επενδύσεις, η οποία θα ανέλθει φέτος στο 10,1% και του χρόνου στο 10,8%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2017 ήταν της τάξης του 2,5% ενώ φέτος δεν θα ξεπεράσει το 1,1% εξέλιξη που αποδίδεται στις σημαντικές αβεβαιότητες σε σχέση με το διεθνές εμπόριο και το Brexit.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου