30/11/2019
Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες στους τομείς της παραγωγής, της έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και της διενέργειας κλινικών μελετών. Αυτό ανέφερε, σε δηλώσεις του στην «Κ», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι ο συμψηφισμός θα αφορά δαπάνες για τέτοιου είδους επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και θα φθάνει το ποσό των 50 εκατ. ευρώ. «Στόχος είναι οι φαρμακοβιομηχανίες να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τα υπέρογκα ποσά που τους χρεώνει ο ΕΟΠΥΥ για clawback», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο το είχε εξαγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης και αφορά τον συμψηφισμό –μέχρι και του ποσού των 50 εκατ. ευρώ– των δαπανών που προορίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες σε τέτοιου είδους επενδύσεις με το clawback που καλούνται να πληρώσουν. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, με τη σειρά τους, ευελπιστούν ότι μέσω της ΚΥΑ θα δοθούν σαφείς απαντήσεις σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης διάταξης. Παράγων της αγοράς επισημαίνει στην «Κ» ότι «είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν ποιες δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες για να συμπεριληφθούν στον συμψηφισμό του clawback, ενώ θα πρέπει να γίνεται αναφορά και στον τρόπο που αυτές θα πιστοποιούνται καθώς και στην όλη διαδικασία που θα πρέπει οι εταιρείες να ακολουθήσουν».
Πέραν όμως των προϋποθέσεων βάσει των οποίων θα ισχύσει η διάταξη αυτή, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν και δημοσίως αναφέρει πως τα 50 εκατ. είναι σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των επιστροφών που θα κληθούν να πληρώσουν τη φετινή χρονιά, παρότι γενικά αποτιμούν θετικά αυτή την κίνηση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το clawback του ΕΟΠΥΥ θα είναι αυξημένο κατά 40% σε σύγκριση με πέρυσι και θα φθάσει στα 810 εκατ. ευρώ από 572 εκατ. ευρώ το 2018. Εάν σε αυτό προστεθεί και το νοσοκομειακό clawback, αλλά και τα rebates που επιβαρύνουν τη φαρμακοβιομηχανία, ο τελικός λογαριασμός ενδέχεται να φθάσει για αυτές φέτος το 1,8 δις ευρώ. «Είναι ελάχιστη η επίδραση που θα έχει αυτός ο συμψηφισμός στην οργανική ανάπτυξη των εταιρειών, όμως δεν μπορούμε να μη δεχθούμε ότι το μέτρο αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει παράγων του κλάδου της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Ας σημειωθεί ότι τουλάχιστον 17 φαρμακευτικές εταιρείες, εκ των οποίων η μία είναι πολυεθνική, έχουν ήδη δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 400-500 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία. Στελέχη της αγοράς όμως έχουν επισημάνει ότι τα επενδυτικά σχέδια που έχουν καταθέσει και στα αρμόδια υπουργεία μπορεί να τεθούν εν αμφιβόλω, αφού ο τελικός λογαριασμός του clawback κινείται κάθε χρόνο ανοδικά. Έτσι, ζητούν να αυξηθεί μέσα στο 2020 το ποσό των 50 εκατ. ευρώ αλλά και να αποκτήσει η απόφαση αυτή έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα για όσο διάστημα ισχύει το clawback.
Υπενθυμίζεται ότι το clawback αποτελεί μνημονιακό μέτρο που επιβλήθηκε στην αγορά το 2012 και ήδη έχει παραταθεί μέχρι το 2022. Έτσι, για την περίπτωση του ΕΟΠΥΥ, κάθε φορά που καταγράφεται υπέρβαση του ορίου του θεσμοθετημένου προϋπολογισμού του –ο οποίος ανέρχεται στο 1,945 δις ευρώ–, αυτήν την υπέρβαση καλούνται να την επιστρέψουν στο κράτος οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη μορφή του clawback.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου