Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Η Γερμανία θέλει να σταματήσει την εισροή προσφύγων από την Ελλάδα


8/6/2021

Από τον Gerd Höhler

Όλο και περισσότεροι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες συνεχίζουν να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες Σένγκεν και να υποβάλουν αίτηση για άσυλο ξανά. Η Αθήνα απορρίπτει την ευθύνη για τη δευτερογενή μετανάστευση.

 Κάθε μήνα περίπου 1000 πρόσφυγες από την Ελλάδα έρχονται στη Γερμανία. Άλλα κράτη Σένγκεν καταγράφουν επίσης μια αυξανόμενη εισροή αιτούντων άσυλο που έχουν ήδη λάβει καθεστώς προστασίας στην Ελλάδα, αλλά δεν θέλουν να παραμείνουν εκεί λόγω των κακών συνθηκών διαβίωσης και της έλλειψης μελλοντικών προοπτικών.

Η Γερμανία και πέντε άλλες χώρες έχουν πλέον στραφεί στην Επιτροπή της ΕΕ. Η Ελλάδα απορρίπτει οποιαδήποτε ευθύνη για αυτά τα δευτερεύοντα κινήματα. Κάνει πιο αυστηρή την πορεία της μεταναστευτική πολιτική: Στους αιτούντες άσυλο από πέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, δεν θα πρέπει πλέον να τους χορηγείται άσυλο εάν προέρχονται από την Τουρκία.

Με αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση στο Αιγαίο Πέλαγος. Ωστόσο, για άλλα κράτη Σένγκεν, η εισροή αναγνωρισμένων προσφύγων από την Ελλάδα γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η Γερμανία είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός λόγω των καλών κοινωνικών παροχών της. Οι πρόσφυγες εισέρχονται νόμιμα με ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από τις ελληνικές αρχές μετά την αναγνώριση των αιτήσεων ασύλου τους. Μόλις φτάσουν στη Γερμανία, ζητούν ξανά άσυλο - με την ελπίδα να λάβουν δωρεές και ένα μόνιμο δικαίωμα διαμονής.

Στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, τις Κάτω Χώρες και την Ελβετία, που ανήκουν στην συνθήκη Σένγκεν, οι αρχές καταγράφουν επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό δευτερογενών μεταναστών. Τα υπουργεία Εσωτερικών αυτών των έξι χωρών σημάνουν τώρα συναγερμό σε κοινή επιστολή προς την Επιτροπή της ΕΕ.

Οι νέες αιτήσεις ασύλου έχουν αυξηθεί

Η μετανάστευση των προσφύγων που έχουν ήδη αναγνωριστεί στην Ελλάδα "έχει λάβει σημαντικές αυξήσεις", σύμφωνα με την τετρασέλιδη επιστολή που ανέφερε για πρώτη φορά το "Politico". Από πέρυσι σημειώθηκε μια «ταχεία αύξηση» σε αυτά τα μεταναστευτικά κινήματα. Μόνο στη Γερμανία, σύμφωνα με την επιστολή, περίπου 17.000 πρόσφυγες που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα έχουν υποβάλει ξανά αίτηση για άσυλο από τον Ιούλιο του 2020.

Η ΕΕ και οι χώρες που πλήττονται από την εισροή, ειδικά η Γερμανία, μέχρι στιγμής ήταν ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν την εξέλιξη. Σύμφωνα με τους κανόνες του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αυτοί οι δευτεροβάθμιοι μετανάστες θα έπρεπε να σταλούν πίσω στην Ελλάδα.

Στη Γερμανία, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετανάστευσης και Προσφύγων έστειλε 2100 αιτήματα στην Ελλάδα μόνο το πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, τα γερμανικά διοικητικά δικαστήρια απαγορεύουν τον επαναπατρισμό, επειδή οι άνθρωποι στην Ελλάδα απειλούνται με ανεπαρκή φροντίδα και έλλειψη στέγης.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει βασική ασφάλεια όπως το γερμανικό Hartz IV, ούτε για ντόπιους ούτε ξένους. Επιπλέον, με ποσοστό ανεργίας 16% εκεί, οι μετανάστες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται στη νομική κατάσταση της ΕΕ. Σύμφωνα με αυτή, επιτρέπεται στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες μέλη μετά την αναγνώρισή τους, αλλά δεν εγκαθίστανται εκεί ή μένουν περισσότερο από 90 ημέρες ανά εξάμηνο.

Για το γεγονός ότι πολλοί πρόσφυγες κάνουν κατάχρηση αυτού του κανονισμού για μόνιμη αναχώρηση, δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την Ελλάδα, σύμφωνα με την Αθήνα. "Εάν αρνηθούμε στους πολίτες τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, θα ήταν παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ", δήλωσε Έλληνας διπλωμάτης. 

Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει στη φροντίδα των επιστρεφόμενων προσφύγων

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με χρήματα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει προσφέρει στην Αθήνα την οικονομική υποστήριξη για πρόσφυγες που θα επιστραφούν. Το Βερολίνο προσφέρει να πληρώσει για τη διαμονή των ανθρώπων σε ξενοδοχεία και τα έξοδα διαβίωσης. Με αυτό, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών ελπίζει προφανώς να διαλύσει τις ανησυχίες των διοικητικών δικαστηρίων. Η Αθήνα δεν το έχει αποδεχτεί ακόμη.

Εκεί, η κυβέρνηση του Συντηρητικού Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από τα μέσα του 2019, ακολουθεί μια ολοένα και πιο σκληρή πορεία στην πολιτική μετανάστευσης. Τα μαζικά μέτρα ασφαλείας στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και οι αυξημένες περιπολίες στο Αιγαίο έχουν οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων μεταναστών κατά 82% το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Από τώρα, όσοι αναζητούν προστασία που φτάνουν στην Ελλάδα παρά την αυστηρή ασφάλεια των συνόρων, αντιμετωπίζουν αδιέξοδο. Επειδή η κυβέρνηση στην Αθήνα κήρυξε την Τουρκία ως ασφαλή τρίτη χώρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Άτομα από τη Σομαλία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Μπαγκλαντές δεν θα πρέπει επομένως να λαμβάνουν πλέον άσυλο στην Ελλάδα εάν προέρχονται από την Τουρκία. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν απειλούνται με διώξεις στη γειτονική χώρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου