Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Σόιμπλε: Προετοιμασμένη η Ευρωζώνη για ενδεχόμενη χρεοκοπίας της Ελλάδας


14/2/2012

«Υλοποίηση των μέτρων και μετά τις εκλογές»

Καλύτερα προετοιμασμένες είναι σήμερα απ' ό,τι πριν από δύο χρόνια η Γερμανία και η Ευρωζώνη για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και υπογράμμισε πως η χώρα μας θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις βουλευτικές εκλογές.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην ειδησεογραφική εκπομπή «Heute Journal» του τηλεοπτικού σταθμού ZDF, ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την πλήρη κατανόησή του για την δύσκολη κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, επισήμανε πάντως ότι η χώρα «ζούσε για πολλά χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της» και πρόσθεσε ότι και σήμερα η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή, ενώ πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.

Υποστήριξε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα. «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε». 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στο παράδειγμα της Ιταλίας. Όπως είπε, οι Ιταλοί αποφάσισαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βάλουν γύρω από τον Μάριο Μόντι μια ομάδα ειδικών. «Η Ιταλία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει αυτό να το σκεφτεί πολύ καλά», είπε ο κ. Σόιμπλε. Και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις εκλογές.

Πηγή

Όλες οι χώρες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητες τους με δανεισμό που δημιούργησε ''φούσκες''. (την καταναλωτική, των στεγαστικών δανείων κλπ) Ακόμα και η οικονομία μοντέλο του μονεταρισμού η Ιρλανδική.

Για τον Σόιμπλε η αύξηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να γίνει με την εσωτερική υποτίμηση (μειώσεις μισθών). Υπάρχει και ο άλλος δρόμος του Εθνικού νομίσματος, της δραχμής.
Περισσότερα για την εσωτερική υποτίμηση, μπορείτε να βρείτε εδώ:
http://krisi2011.blogspot.com/2011/07/blog-post_06.html

http://krisi2011.blogspot.com/2011/10/o-p.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου